עלייתו ושקיעתו של עולם הבישום הקלאסי - חלק ה
- Binyamin Wertenshtein
- 5 במרץ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עלייתו ושקיעתו של עולם הבישום הקלאסי - חלק ה
תקציר "הפרקים הקודמים".
בפוסטים הקודמים סיפרתי על אהבתי לעולם הבישום הקלאסי, ועל כך שברבות השנים משהו לא טוב קרה בו - ריחות השתנו, בשמים אהובים נעלמו מהמדפים, ועוד.
לאחר חקירה שערכתי באמצעות המידע הרב הזמין באינטרנט הבנתי כי אכן בעשרים השנים האחרונות התרחשו מספר תהליכים שגרמו לעולם הבישום הקלאסי להשתנות ולהיעלם מהנוף.
ציינתי כי במהלך שנות ה 90 החלו להיכנס לשוק ניחוחות יותר רעננים וקלילים ביחס לניחוחות הדומיננטיים והכבדים ששלטו עד אז בשוק הבישום.
בפוסט האחרון ערכתי לכם הכירות עם IFRA - התאחדות הבשמים הבינלאומית וסיפרתי על המלצותיה במהלך העשורים האחרונים לאסור או להגביל את חומרי הגלם מהם מייצרים בשמים.
זה המקום לחזור שוב על ההבהרה כי כל שיתואר להלן אינו בגדר קביעת עובדות ו\או עדות מוחלטת על אירועים שקרו, אלא ניסיון לבנות סיפור על בסיס אירועים ועדויות נסיבתיות, וכי אפשר כי תיפולנה טעויות קטנות או גדולות באירועים המתוארים ובסדרם וכן בסיפור המוצע בכללותו.
למרות התקציר, ממליץ לכם בחום לקרוא את הפוסטים המלאים בקישורים להלן.
אזוב אלון - Oakmoss
בתוך הרשימה הארוכה של החומרים שהמליץ ארגון IFRA להגביל \ לאסור בשימוש, מסתתר לו חומר אחד - אך מיוחד.
אם תביטו ב IFRA Standards מהדורת ינואר 2024 (-קישור לקובץ במאמר הקודם) בעמוד 13 שורה 6, תבחינו שתמציות ה Oakmoss גם הן הוגבלו בשימוש בתהליך ייצור הבשמים.
אם תהיו קצת יותר חרוצים ותגיעו לעמוד 216 בקובץ המפרט את המגבלות על ה Oakmoss, תבחינו שהחומר הומלץ כמוגבל לראשונה בשנת 1991, ואז בשנת 2001 עודכנה ההמלצה, וב 2008 עודכנה שוב, ובשנת 2020 עודכנה שוב פעם.
עכשיו גשו בבקשה לארון הבשמים שלכם והוציאו את כל קופסאות הבשמים הקלאסיים והאהובים, הרכיבו משקפיים או קחו זכוכית מגדלת והביטו ברשימת הרכיבים, סביר להניח שבחלק גדול מהם אם לא ברובם, ה Oakmoss יופיע ברשימת הרכיבים.
בשמים קלאסיים רבים הכילו את אזוב האלון כחלק מעמוד השדרה והבסיס ל DNA של הניחוח, ובהיעדרו - חלק משמעותי מבסיס הריח פשוט נשמט ונעלם.
אזוב האלון הוא רק דוגמא לחומר אחד מתוך רבים אחרים שהומלצו כמוגבלים או אסורים בתהליך ייצור הבשמים, כאשר לעיתים ההמלצה עודכנה והורחבה מספר פעמים.
מגבלות והשלכות
אין ספק שההגנה על הסביבה ועלינו - צרכני הבשמים היא הראשונה בסדר העדיפויות, ועל כן אין ספק ש IFRA עושה עבורנו שירות חשוב בכך שהיא ממשיכה כל העת לבדוק ולחקור על חומרים שעשויים לפגוע בנו ובסביבה.
בצד זאת, ניתן להניח שככל שמתווספות הגבלות על חומרי הגלם, יותר ויותר מאתגר וקשה לשמר את הניחוחות המקוריים של הבשמים שהתבססו על חומרים שהומלצו כאסורים או מוגבלים בשימוש.
ארגון IFRA עצמו מתייחס באופן ישיר באתר האינטרנט שלו בדף "שאלות ותשובות" לנושא זה, להלן אביא את ציטוט הדברים בתרגום חופשי שלי:

שאלה: מדוע מוצרי הבישום שלי אינם מריחים כפי שהיו בעבר?
תשובה:
כהתאחדות בינלאומית, IFRA אינה יכולה להתייחס לצורה בה הרכיבים המיוצרים ע"י חברי ההתאחדות משמשים במוצר המוגמר.
ישנן תפיסות שונות וטרנדים בבישום - כמו למשל ההעדפה לניחוחות קלילים, אך אלו נוגעות להחלטות מסחריות (אשר כמובן נתונות להשתנות של טעמים) ואינן קשורות לנסיבות מדעיות, טכניות או רגולטוריות אשר מטופלות ע"י IFRA.
היכולת להשיג חומרים מסויימים עשויה גם להשפיע, אך לרוב יוצרי הבשמים משתמשים ביצירתיות שלהם כדי לייצר מחדש את הנוסחא בדרך כזו שרמת הניחוח לא תיפגע.
על מנת להבטיח שאתה ומשפחתך תוכלו לתת אמון במוצרי הבישום ובכדי לכבד את סביבתנו המשותפת, IFRA מיישמת את תקני IFRA המציבים גבולות מסויימים על שימוש במרכיבים מסויימים בתהליך ייצור הבשמים.
תקנים אלו אוסרים, מגבילים או מציבים קריטריונים על שימוש ברכיבים מסויימים, בהתבסס על הוכחות מדעיות ותובנות צרכנים, ומבטיחים כי אנשים יוכלו ליהנות מאומנות הבישום בביטחון.
מבין השורות ניתן להבין שגם ארגון IFRA מכיר בעובדה כי המגבלות על חומרי הגלם עשויות להקשות על תהליך ייצור הבשמים, והוא מניח כי יוצרי הבשמים (-אותם אנשים מוכשרים שאחראים על פיתוח הניחוח) ימצאו את הדרך לייצר מחדש את אותו הניחוח תוך שימוש ברכיבים שונים \ מקבילים שעודם מותרים בשימוש.
אך האם אכן יוצרי הבשמים השכילו והצליחו למצוא את הדרך לשחזר את הניחוח תחת המגבלת החדשות?
על שאלה זו ננסה לענות בפוסט הבא.




תגובות